leuke halloween tips
halloween gebruiken
halloween knutsels
halloween legende
halloween pompoenen
lekkere halloween recepten
leuke halloween spelletjes
leuke halloween plaatjes
leuke halloween griezelverhalen
leuke halloween kleurplaten
leuke halloween artikelen
trick or treat

leuke tips
verjaardag
feest
sinterklaas
kerst
oliebollen
baby
gedichten
teksten
plaatjes
kaarten
liefde
maan op halloweenavond.

Ook door de maan kan het op halloween avond flink spookachtig zijn, het "licht" van de maan kan het allemaal nog griezeliger maken. Er schuift een wolk voor de maan, het begint heel erg donker te worden en je hoort gekraak achter je, plotseling een onweersklap.......je hoort iemand zuchten in je nek, een koude wind zorgt dat je nekharen overeind gaan staan van angst .........Hieronder lees je meer over de maan, maar let op, op halloween avond, als de maan niet zichtbaar meer is, beginnen de griezels aan hun spokendans.......oude bomen beginnen te kraken en hun takken proberen jou te pakken...

De maan is heel oud, net zo oud als de Aarde. Ongeveer vijf miljard jaar, wat een leeftijd heeft de maan dan he? Net als de Aarde is de maan ontstaan in de grote gas- en stofwolk waaruit ook de zon en alle planeten zijn ontstaan.Sommige knap geleerde mensen denken dat de Maan uit de Aarde is losgerukt. De plaats waar dat gebeurd zou moeten zijn, is de Grote Oceaan. Niemand weet dat eigenlijk zeker. Het is in elk geval wel zo, dat de Maan in de buurt van de Aarde is ontstaan. Dat blijkt uit bepaalde stoffen, die zowel op de maan als op de Aarde voorkomen.

Toen onze sterren en planeten pas waren ontstaan, zweefden er heel veel steentjes en grote brokken door de ruimte. Ongeveer twee miljard jaar geleden werd dat steeds wat minder. Op de Maan zie je veel 'kraters'dat zijn plekken waar lang geleden die grote en kleine brokken zijn ingeslagen in de maan.

Vaak zie je echter ook 'gladde' gedeelten op de Maan. Die gebieden zijn nieuwer. Dat klinkt natuurlijk een beetje raar, want de hele Maan is wel vijf miljard jaar oud! We bedoelen, dat het oppervlak van de Maan minder dan twee miljard jaar geleden anders is gaan worden. Dat kan gebeurd zijn door heel grote inslagen, waarbij het gesteente op de Maan over een heel groot gebied is gesmolten. De kraters die er al waren zijn als het ware uitgewist, die zijn verdwenen.

Nog steeds komt er af en toe een brok steen uit de ruimte op de Maan terecht. Zo'n stuk steen maakt dan weer een nieuwe krater in het gladde gedeelte. In de kraters op de noordpool en de zuidpool van de maan is in maart 1998 ijs !!!! gevonden, geen lekker ijs om op te eten maar echt ijs. In die kraters blijft het heel erg koud, omdat daar nooit het zonnetje in schijnt. Doordat er dus water op de maan is, kunnen wij als mensen daar in de toekomst misschien wel gaan wonen en werken.

Als je in het donker naar de Maan kijkt, lijkt het net, of je een gezicht kunt zien. Dat komt door de donkere vlekken op de Maan. Die donkere vlekken zijn stukken waar "de grond" van de maan erg glad is. Dat zijn dus van die 'nieuwe' gebieden. Die gebieden noemt men ook wel 'zee├źn. Zo is er bijvoorbeeld de 'Zee der Stilte' Die delen van de Maan zijn zwaarder dan de rest. Daarom trekt de Aarde met haar zwaartekracht meer aan die gedeelten dan aan de rest van de Maan.

Daardoor komt het, dat de Maan altijd dezelfde kant aan ons laat zien! De meeste manen in ons zonnestelsel (want bijna elke planeet heeft manen) zijn klein in verhouding tot de planeet waar ze bij horen. Bij onze Maan is dat niet zo! Die is juist erg groot vergeleken bij de planeet waar hij bijhoort (de Aarde dus).

De Maan heeft geen atmosfeer zoals bij ons. Op de Maan is geen lucht en dus ook geen luchtdruk.De astronauten (ruimtevaarders) die er rondgelopen hebben moesten dan ook ruimtepakken aan hebben. Daarin zat de lucht die ze nodig hadden om in te ademen. In de ruimte kan de zon behoorlijk fel schijnen. Doordat er geen lucht en wolken zijn, wordt het meer dan 100 graden Celsius op de Maan.

Op de maan en in de ruimte is de mens ook veel lichter dan hier op onze aarde, als een mens hier bijvoorbeeld 100 kilo weegt, dan weegt hij in de ruimte ongeveer 10 kilo. Doordat de atmosfeer buiten onze dampkring anders is en de mens in het heelal zo licht, kan de mens daar ook zweven, misschien heb je dat weleens gezien op de tv.home
© paradijsje.nl, maan op halloweenavond